IL•LUMINEM TA CASA

Conéixer de quina manera la il·luminació interactua amb els volums, els colors i els materials ajuda a dissenyar ambients en què eficiència, estètica i confort van de la mà

Una bona il·luminació dels espais és quasi tan important com la llum natural. La il·luminació és un dels aspectes més importants quan realitzem el disseny de qualsevol espai, ja que sense ella no podríem observar com cal tot el que hi ha en el dit lloc. A pesar d’açò, molts usuaris no dediquen el temps necessari per a planificar la il·luminació en les seues decoracions. Són molts els dubtes que se’ns plantegen a l’hora d’il·luminar, però sempre sabem que ens agrada un espai ben il·luminat.

Les fonts de llum càlida tendixen a relaxar i fer-nos sentir còmodes, mentres que les fonts de llum freda tendixen a estimular-nos. Cada espai de la nostra casa necessita d’una il·luminació concreta. Es tracta d’un element que influïx de manera decisiva en la percepció dels espais i dels colors. La llum càlida es recomana per a generar ambients tranquils, de descans i relaxació, com la sala d’estar, saló o dormitoris. La llum freda es recomana per a generar ambients dinàmics i de molta activitat, com la cuina, el bany o la sala d’estudi. Tot açò, com hem dit abans, ha d’anar associat a una quantitat de llum estudiada en funció de l’espai disponible. En resum, les llums càlides compten amb una més profunditat i èmfasi dels detalls, mentres que les fredes no diferencien relleus i aplanen la visual per la seua il·luminació uniforme.

És important tindre en compte els colors dels paraments on il·luminarem, ja que cada un es comporta de manera distinta. Les parets fosques absorbisquen gran part de la il·luminació i reflectixen quasi res del que reben, mentres que les parets clares, són altament reflectivas i per tant encenen encara més l’ambient. Si les parets del saló són de colors clars, és més fàcil aconseguir un ambient càlid i disposaràs de més llum per a desenrotllar un nombre més gran d’activitats. Al contrari, si les parets són fosques, afavoriràs la intimitat però necessitaràs una il·luminació més intensa i ben pensada.

Podem observar llum freda en el sostre i aplics en la paret enfocant cap amunt. La il·luminació cap amunt dóna un efecte molt decoratiu que, en general, s’utilitza com a complement d’una llum totalitzadora. El bany necessita una llum el més pareguda a la natural. Instal·lar focus halògens encastats.

Quant als dormitoris, per a aconseguir un ambient sedant i calmo, has d’evitar col·locar una llum en el sostre que moleste en el llit. El llum en les taules de nit, llums en el capçal del llit i llums de peu, són de gran ajuda.

Per a il·luminació de jardins i exteriors és sempre obligatori utilitzar llum càlida, inclús ambre, ja que una llum freda o neutra pot provocar contaminació lumínica, cosa molt perjudicial per al medi ambient, la fauna i per a les plantes.

Es podrien distingir diversos tipus de llum en la decoració d’una vivenda com són la il·luminació general, la il·luminació puntual i la il·luminació decorativa.

La il·luminació general és merament funcional i serà la nostra font de llum principal. En este tipus d’il·luminació és preferible l’ús d’unes quantes fonts de llum en compte d’un només en el centre de l’estada. Quant a la il·luminació puntual, és utilitzada per a il·luminar una determinada activitat dins de l’estada, com la zona de la taula, el sofà, etc. Finalment, la il·luminació decorativa l’afegiríem per a ressaltar un objecte o algun detall en concret de la dita estada.

EN RESUM…

  1. La il·luminació perimetral nocturna dóna relleu als murs.
  2. El blanc neutre o llum de dia, amb una temperatura en graus Kelvin elevada, és apta per a ambients i zones de treball com a estudis i cuines.
  3. La regulació d’intensitat permet recrear diversos ambients en la mateixa estada amb una sola lluminària.
  4. Els LED han aportat més riquesa al projecte d’il·luminació ja que el seu diminuta grandària facilita la seua integració en les superfícies.
  5. La llum no produïx el mateix efecte quan es projecta sobre un revestiment de fusta que sobre un altre de pedra o ceràmica.
  6. Els efectes lluminosos aconseguits per mitjà de llum tènue emfatitzen la textura d’una superfície.
  7. El millor ambient il·luminat s’aconseguix per mitjà de la combinació de diferents tipus de llum: general, funcional, ambiental.
  8. La llum, com la pintura, admet infinitat de recursos.

Il·luminem amb els teus trucs preferits per a donar llum a les teues estades i ambientar els teus moments.

Notícies Relacionades

a